Monikulttuurisia perheitä



Kun yksi lapsistani oli hieman reilun vuoden vanha, olin hänen kanssaan hampurilaisravintolassa.

Samassa ravintolassa istui tummaihoinen mies. Tyttäreni halusi syliini ja tuijotti miestä intensiivisesti.

She has never seen a black person before, ha? Mies naurahti.

Yep...,vastasin ja nolostuin.

Mies onneksi otti tilanteen rennosti.

Hieman vanhempana lapseni tuli päiväkodista ja sanoi: Minä en pidä tummista ihmisistä.

Yritin udella perusteita. Niitä ei tullut. Olin hieman järkyttynyt. Minun korviini kommentti kuulosti rasistiselta, mutta tiedän toki, ettei päiväkoti-ikäinen sitä niin ajatellut.

Sitten kaivoin kaapista Riina Katajavuoren ja Salla Savolaisen lastenkirjan Mennään jo naapuriin.

Loppukesästä ilmestyneen kirjan teemana on erilaiset perheet nimeen omaan eri kulttuuritaustoja omaavat perheet. Kirjan avulla lapsi pääsee tutustumaan niin irakilaisen, amerikkalaisen kuin ghanalaisen heimokuninkaankin perheen elämään. Kaikkiaan perheitä on mukana 18.

Jokainen kirjan tarina perustuu oikeasti olemassa olevaan perheeseen, ja jokaista heistä Savolainen ja Katajavuori kävivät itse haastattelemassa.

Opin, että perheet eivät loppujen lopuksi ole niin erilaisia. Niissä eletään perhekeskeisesti, lasten ehdoilla, toivotaan lapsille parasta mahdollista elinympäristöä ja koulutusta. Syödään hyvin yhdessä, katsotaan telkkaria, kinastellaan ja nauretaan – kurahousuja pursuaa eteisessä – eli tuttua meininkiä”, Katajavuori kertoo kokemuksesta.

Katajavuoren oma lapsi oli onnellisessa asemassa ja pääsi äitinsä mukaan tekemään haastatteluita ja tutustumaan eri maiden lapsiin.

”Kiinnostavaa lapsille oli se, löytyykö joku yhteinen leikki perheen lasten kanssa, tavat ja ihonväri eivät olleet iso juttu.”



Riina Katajavuori ja Salla Savolainen: Mennään jo naapuriin. Tammi, 2017. Kirjaan perustuvan dokumentin kaksi jaksoa esitetään Yle Puheella joulukuussa 2017 ja sen jälkeen ne ovat saatavilla Yle Areenasta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Meille iski täit!

Meidän kevään parhaat tavarat top 5

Eroperheiden lapset harrastusahdingossa